پرش به محتوا

پی‌نویس قسمت نهم «ابرقدرت ریاکار» در بیبلیوکست

    پی‌نویس‌های قسمت نهم «ابرقدرت ریاکار» نوشته‌ی میشائیل لودرس که در پادکست بیبلیوکست منتشر شده است و می‌توانید آن را از اینجا بشنوید:

    ۱… در نتیجه جنگی پنهان درگرفت که از سوی سیا مطابق معمول بدون توجه به تلفات رهبری می‌شد. اما وقتی که آب‌های ساحلی و شهرهای بندری نیکاراگوئه را مین‌گذاری کردند، کار را از حد گذراندند. این و دیگر اقدام‌های رئیس سیا و مبارز جنگ سرد، ویلیام کیسی، در کنگره محکوم شد. از محکومیت در شورای امنیت سازمان ملل آمریکا تنها با استفاده از حق وتو نجات یافت.

    تحولات داخل و حول نیکاراگوئه را نویسنده‌ی آمریکایی جان پرادوس خیلی خوب شرح داده است: امن برای دمکراسی. جنگ‌های مخفی CIA، شیکاگو ۲۰۰۶، ص. ۵۰۷

    John Prados: Safe For Democracy. The Secret Wars Of The CIA , Chicago 2006, S. 507 ff

    ۲… «با نگاه به دیدگاه‌ها و تصاویر ترسیم شده‌ی مشابه توسط رسانه‌های جمعی در مورد انتخابات‌های مورد حمایت آمریکا در جمهوری دومینیکن در سال ۱۹۶۶ و ویتنام در سال ۱۹۶۷ به خودمان اجازه‌ی این تعمیم‌دهی محتاطانه را می‌دهیم. رسانه‌های جمعی آمریکایی همیشه انتخاباتی را در جهان سوم که از سوی حکومت آن‌ها حمایت می‌شود ٬قدمی به سوی دمکراسی٬ خواهند دید. اما در عوض انتخابات را در کشوری که حکومتشان در پی بی‌ثبات‌سازی‌اش است، مسخره و فریبکارانه می‌دانند. با توجه به مدل پروپاگاندا انتظار دیگری هم نمی‌توان داشت، ولی میزان سرسپردگی در برابر منافع حکومتی در مواردی که ما بررسی کردیم قابل توجه است – خصوصا به این دلیل که هیچ کس به این کار مجبور نشده بود.»

    ادوارد اس. هرمن، نوام چامسکی: تولید رضایت. اقتصاد سیاسی رسانه‌های جمعی، نیویورک ۱۹۸۸، ص.۱۴۱

    Edward S. Herman, Noam Chomsky: Manufacturing Consent. The Political Economy of the Mass Media, New York 1988, S. 141

    ۳… محض قیاس: در انتخابات کنگره‌ی آمریکا در ۲۰۱۸ میزان مشارکت ۵۰.۲ درصد بود. و این بالاترین درصد مشارکت در یک انتخابات میاندوره‌ای از قرن گذشته بود و به خصوص مرهون فاکتور قطبی‌ساز ترامپ. از دهه‌ی ۱۹۷۰ میزان مشارکت در انتخابات کنگره همیشه دور و بر ۴۰ درصد بوده است.

    قس. به عنوان مثال:

    https://www.nzz.ch/international/midterms-usa-resultate-im-ueberblick-ld.1431129#subtitle-rekordhohe-ahlbeteiligung-second

    ۴…  صدام حسین، آشنای قدیمی سیا از ۱۹۵۹…

    قس. یونایتد پرس اینترنشنال، ۱۰ آوریل ۲۰۰۳: اختصاصی: صدام عنصری کلیدی در یکی از دسیسه‌های قدیم CIA؛

    United Press International: Exclusive: Saddam key in early CIA plot;

    ۵… بین سال‌های ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۳ تهران بر اساس تحقیقات مؤسسه‌ی مطالعات راهبردی یافا در دانشگاه تل‌آویو نزدیک به ۵۰۰ میلیون دلار اسلحه در اسرائیل خریداری کرده است. این پول اغلب در قالب محموله‌های نفت ایرانی پرداخت می‌شد.

    قس. تریتا پارسی: اتحاد خائنانه. مبادلات سری اسرائیل، ایران و ایالات متحده، نیو هیون، لندن، ۲۰۰۷، ص.۱۰۶

    Trita Parsi: Treacherous Alliance. The Secret Dealings of Israel, Iran, and the United States, New Haven, London, 2007, S. 106 f

    ۶… ریگان اما روابط خوبی با تهران داشت و در کارزار انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۹۸۰ بدون اطلاع دولت کارتر با خمینی معامله‌ای کرده بود. ایرانی‌ها ۵۶ دیپلمات آمریکایی را که در جریان انقلاب سال ۱۹۷۹ به گروگان گرفته بودند تازه در روز تنفیذ حکم ریاست جمهوری ریگان در ژانویه‌ی ۱۹۸۱ آزاد می‌کردند.

    درباره‌ی عقبه‌ی این رخداد ر.ک. گری سیک: غافلگیری اکتبر: گروگان‌های آمریکا در ایران و انتخاب رونالد ریگان، نیویورک ۱۹۹۱.

    Gary Sick: October Surprise: America’s Hostages in Iran and the Election of Ronald Reagan, New York 1991

    ۷… کدام برنامه‌ی خبری در این باره اطلاع رسانی کرد که ۸۶ درصد حمایت‌های مالی جمهوریخواهان در جریان انتخابات ۲۰۲۰ از سوی شرکت‌های مرتبط با انرژی فسیلی (فرکینگ، نفت، گاز، زغال سنگ) تأمین شده بود؟

    قس. به عنوان مثال:

    https://www.opensecrets.org/industries/totals.php?ind=E01++

    ۸… سخنرانی پینتر به مناسبت دریافت جایزه به خاطر صراحتش قابل توجه بود و امروزه نیز، با شرایط اندکی متفاوت، از اعتبارش کاسته نشده است. بدیهی است که به خاطر این حمله به جهان تصویری شبکه‌های نخبگانی فراملیتی مورد هجمه‌ای شدید قرار گرفت. به خاطر ابتلایش به سرطان، او نتوانست سخنرانی‌اش را در استکهلم ایراد کند و در عوض نشسته بر صندلی چرخدار آن را در قالب پیامی ویدیویی ارائه داد.

    این سخنرانی را می‌توانید مثلا اینجا ببینید:

    https://www.youtube.com/watch?v=PH96tuRA3L0

    برچسب‌ها: