پرش به محتوا

پی‌نویس قسمت دوم «ابرقدرت ریاکار» در بیبلیوکست

    پی‌نویس‌های قسمت دوم «ابرقدرت ریاکار» نوشته‌ی میشائیل لودرس که در پادکست بیبلیوکست منتشر شده است و می‌توانید آن را از اینجا بشنوید

    17- البته هانت،‌ وزیر امور خارجه‌ی بریتانیا، وجود ارتباطی میان توقیف گریس وان و توقیف استنا ایمپرو را رد می‌کرد. او عملیات پاسداران انقلاب را «از هر نظر غیر قابل قبول» و «عملی خصمانه» خواند.

    قس. DW News، تاریخ ۲۱ جولای ۲۰۱۹: Britain calls Stena Impero oiltanker seizure ‹hostile act› as Iran releases video of capture

    18- جانشین هانت، دومینیک راب، آزادسازی متقابل هر دو کشتی را رد کرد و گفت «این به ازای آن در کار نخواهد بود. مسأله اینجا یک معامله‌ی پایاپای نیست.»

    نقل قول از Zeit Online، تاریخ ۲۹ جولای ۲۰۱۹: Briten schicken zweites Kriegsschiff in die Straße von Hormus

    19- به هر صورت لندن در پشت صحنه برای حل سیاسی بحران تلاش کرد و از حکومت ایالات متحده خواست تا از سخنانی که به تنش دامن می‌زد چشمپوشی کند- اتفاقی که در واقعیت نیز افتاد.

    قس. The Telegraph، تاریخ ۲۰ جولای ۲۰۱۹: UK ‹asked US not to sabre rattle over tanker seized by Iran›

    20- اگرچه لندن با متوقف کردن احتمالا به همان اندازه در مغایرت با قوانین بین المللی یک نفتکش ایرانی در تنگه‌ی جبل الطارق ایران را به این عمل تحریک کرده بود.»

    نقل قول از Der Spiegel، شماره‌ی ۳۱، تاریخ ۲۷ جولای ۲۰۱۹: Wann, wenn nicht jetzt?Deutschland sollte sich an einer europäischen Militärmission im Persischen Golf beteiligen, S. 6.

    21- «رئیس جمهور ایران، حسن روحانی، حتی مدعی حقوقی برای کنترل تنگه‌ی میان یمن و اریتره» شده است، «که به کانال سوئز منتهی می‌شود.»

    نقل قول از Die Zeit، شماره‌ی 33/2019، تاریخ ۸ آگوست ۲۰۱۹: Die Nein-Sager. ImPersischen Golf steht mehr auf dem Spiel als die Sicherheit derHandelswege. Kann Deutschland in jedem Fall militärischen Bei-stand verweigern?

    22- «کمتر کشوری اینچنین به جریان آزاد کالا وابسته است. نفت خلیج البته بیشتر به سمت آسیا می‌رود، ولی یک شوک در اقتصاد جهانی بر آلمان نیز بی‌تأثیر نخواهد بود.»

    نقل قول از sueddeutsche.de، تاریخ ۲۴ جولای ۲۰۱۹: Deutschland sollte sich aneiner Marinemission beteiligen

    23- «چرا که غرب از نظام‌های سلطنتی عرب زبان حاشیه‌ی خلیج فقط نفتشان را نمی‌خواهد، بلکه به دنبال دلارهای نفتیشان نیز هست…» و «در این نظم ایران عنصری مزاحم است.»

    نقل قول از FAZ، تاریخ ۱۴ جولای ۲۰۱۹: Poker am Persischen Golf. Es gehtum die Herrschaft

    24- اعتبارات بانکی شرکت به ارزش حدود یک میلیون دلار توقیف شدند.

    قس. به عنوان مثال BBC، تاریخ ۱۷ آگوست ۲۰۱۹: Iran tanker: US issues warrant toseize Grace 1 supertanker

    25- بولتون، مشاور امنیتی ایالات متحده در توییتر چنین عنوان کرد که «این باید درسی برای هر کسی بشود»، که به ذهنش می‌رسد «تا در انتقال نفت ایران به رژیم قاتل اسد کمک کند.»

    نقل قول از Spiegel Online، تاریخ ۳۱ آگوست ۲۰۱۹: USA verhängen Sank­tionen gegen iranischen Tanker «Adrian Darya»

    26- برایان هوک، مسئول اجرای مقررات تحریم علیه ایران در وزارت امور خارجه‌ی آمریکا، در ایمیلی به ناخدای هندی وعده‌ی پاداشی چند میلیون دلاری داد. تنها کاری که لازم بود بکند این بود که به سمت کشوری براند که در آن آدریان دریا وان و محموله‌اش می‌توانستند توقیف شوند. البته کومار این پیشنهاد را رد کرد.

    قس. به عنوان مثال aljazeera.com، تاریخ ۹ سپتامبر ۲۰۱۹: US offered millions incash to captain of Iranian tanker

    27- بولتون، مشاور امنیتی ایالات متحده همانگونه که انتظار می‌رفت خشم خود را بیان کرد: «ایران نباید انتظار هیچگونه تسهیل تحریم‌ها را داشته باشد، تا زمانی که دست از دروغگویی و گسترش ترور برندارد.»

    نقل قول از Crisis Group، تاریخ ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۹: Iran Briefing Note #13

    28- رهبری ایران در ادامه‌ی معاهدات مشابهی که از دهه‌ی ۱۹۹۰ وجود دارند، پیشنهاد تأسیس شورایی امنیتی برای منطقه‌ی خلیج داده بود، با الهام از سازمان امنیت و همکاری اروپا، با هدف کاهش تنش‌ها و سوء تفاهمات میان ایران و کشورهای عرب حاشیه‌ی خلیج. هدف نهایی این طرح یک ساختار امنیتی منطقه‌ای بدون مشارکت آمریکا بود.

    قس. به عنوان مثال Atlantic Council، تاریخ ۳ اکتبر ۲۰۱۹: Making Sense of HOPE : Can Iran’s Hormuz Peace Endeavor Succeed?

    29- به نظر می‌رسد دلایل شخصی، به خصوص بیزاری‌اش از اوباما، نقشی اساسی در این تصمیم ترامپ بازی کرده باشند.

    قس. به عنوان مثال BBC، تاریخ ۱۴ جولای ۲۰۱۹: New leak claims Trump scrapped Iran nuclear deal ‹to spite Obama›

    30- مهمترین این خواسته‌ها: ایران باید همه‌ی برنامه‌ی غنی‌سازی اورانیوم خود و همچنین برنامه‌ی موشک‌های بالستیک خود را متوقف کرده، علاوه بر آن حمایت از متحدهای طرفدارش را در لبنان، سوریه،‌ عراق و یمن قطع کند. در غیر این صورت تحریم‌های ثانویه تشدید و حفظ می‌شوند تا زمانی که ایران رفتارهای «شرورانه»اش را تغییر دهد.

    شرح مفصل در این باره در کتاب Armageddon im Orient. Wie die Saudi-Connection den Iran ins Visier nimmt (آرماگدون در مشرق‌زمین؛ چگونه ارتباطات سعودی نگاهشان را به ایران معطوف می‌کنند) از میشائیل لودرس، مونیخ ۲۰۱۸، ص. ۷۲ به بعد

    31- جواد ظریف در پاسخ این توییت چنین نوشت: «به تحریک #Bteam @realdonaldTrump امیدوار است به چیزی دست پیدا کند که اسکندر بزرگ، چنگیز خان و دیگر مهاجمان در آن موفق نشده‌اند… هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید. احترام را امتحان کنید – جواب می‌دهد!»

    نقل قول از aljazeera.com، تاریخ ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۹: US -Iran standoff: A timeline of key events

    32- ظاهرا بیش از همه به این دلیل در روز ۱۰ سپتامبر مشاور امنیتی‌اش بولتون را اخراج کرد، که شاخص‌ترین ایران‌ستیز دولتش بود.

    قس. به عنوان مثال بلومبرگ، تاریخ ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۹: Trump Discussed Easing Iran Sanctions, Prompting Bolton Pushback

    33- پمپئو، اعتراف حوثی‌ها را رد کرده و ایران را مسئول این «حمله‌ی بی سابقه به تأمین نفت جهان» دانست. نقل قول از aljazeera.com، تاریخ ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۹، همان. 

    34- بیش از همه منابع عربی چنین گمانه‌زنی می‌کردند که نه حوثی‌ها، بلکه شبه نظامیان طرفدار ایران از عراق اهداف سعودی را تحت نظر داشته‌اند- ظاهرا به عنوان واکنشی به حملات مداوم اسرائیلی‌ها به مواضعشان.

    قس. به عنوان مثال Middle East Eye، تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۱۹: EXCLUSIVE : Iranian drones launched from Iraq carried out attacks on Saudi oil plants

    35- به خصوص این حرف ترامپ که در صورت وقوع جنگ از حکومت صحرا حمایت می‌کند، اما عربستان سعودی خود باید «۱۰۰ درصد هزینه‌ها، از جمله هزینه‌ی سربازان ما»

    نقل قول از The Washington Post، تاریخ ۲۱ اکتبر ۲۰۱۹: Trump’s claim the Saudis will pay ‹100 percent of the cost›

    36- عربستان سعودی و امارات متحده‌ی عربی در واکنش به حملات ویرانگر پهپادی، که همزمان برای توان دفاعی نظامیان سعودی مایه‌ی رسوایی بود، کانال‌های ارتباطی رسمی و غیررسمی خود با تهران را تقویت کردند.

    قس. The New York Times، تاریخ ۴ اکتبر ۲۰۱۹: Saudi Arabia and Iran Make Quiet Openings to Head Off War

    همچنین قس. The New York Times، تاریخ ۱۳ فوریه ۲۰۲۰: How Months of Miscalculation Led the U. S. and Iran to the Brink of War

    37- در ۲۳ سپتامبر برلین، پاریس و لندن در اعلامیه‌ای مشترک ایران را مسئول حمله به تأسیسات نفتی سعودی دانستند: «توضیح منطقی دیگری وجود ندارد.»

    نقل قول از  https://www.bundesregierung.de

    38- بوریس جانسون که حالا نخست وزیر بود، در این رابطه برای اولین بار به این موضوع اشاره کرد که بریتانیا ممکن است از توافق اتمی امضا شده در ۲۰۱۵ خارج شود.

    قس. به عنوان مثال aljazeera.com، تاریخ ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۹: Germany, UK , France blame Iran for Saudi oil attacks

    39- در حالی که دفتر امور خارجه تحریم‌های ثانویه‌ی آمریکا علیه ایران را ابتدا نقض قوانین بین المللی خوانده بود، از ابتدای ۲۰۱۹ موضع رسمی فقط این بود که برلین در آن‌ها مشارکت نخواهد کرد.

    اظهارات یک دیپلمات به نویسنده، اکتبر ۲۰۱۹ 

    40- پس از تک‌گویی مفصل ماس درباره‌ی خلل ناپذیری روابط آلمان و اسرائیل، وزیر خارجه ظریف از او خواهش کرد که لطفا به سراغ موضوع ملاقات برود، یعنی پرسش تحریم‌ها. در پاسخ ماس چنین به آن‌ها فهماند که برلین هیچ کاری نمی‌تواند برای ایران بکند، اما همزمان انتظار دارد که تهران به همه‌ی تعهدات خود در توافق اتمی پایبند بماند.

    اظهارات محافل ایرانی به نویسنده، اکتبر ۲۰۱۹

    41- در بیانیه‌ی مشترکی که پس از ملاقات همه‌ی ۲۸ وزیر امور خارجه‌ی کشورهای عضو اتحادیه‌ی اروپا تنظیم شده بود، در روز ۱۱ نوامبر مسئول امور خارجی اتحادیه، موگرینی، ابراز «نگرانی شدید» کرد و به رهبران تهران درباره‌ی تحریم‌های جدید هشدار داد.

    قس. به عنوان مثال DW News، تاریخ ۱۱ نوامبر ۲۰۱۹: Europäer setzen Iran unter Druck

    42- به خصوص این ادعای او که اروپایی‌ها به همه‌ی تعهدات خود در چهارچوب توافق اتمی پایبند بوده‌اند، واکنشی تند از سوی ظریف، وزیر امور خارجه، در توییتر به دنبال داشت:«به همکارانم در اتحادیه‌ی اروپا/E3: ٬به همه‌ی تعهدات خود در چهارچوب برجام پایبند بوده‌اید٬؟ شما؟ واقعا؟ فقط یک تعهد را به من نشان بدهید که در ۱۸ ماه گذشته به آن پایبند بوده‌اید.»

    نقل قول از Al-Monitor، تاریخ ۱۲ نوامبر ۲۰۱۹: Europe seeks diplomatic next steps on Iran

    43- دخالت‌های آمریکا، چه نظامی و چه آن‌ها که پنهان از دیده‌ها و در پس پرده رخ می‌دهند، از پایان جنگ جهانی دوم به بعد به قیمت جان میلیون‌ها انسان تمام شده‌ و کشورهای متعددی را به کلی ویران کرده‌اند، در درجه‌ی اول در آمریکای لاتین و در جهان عربی-اسلامی. البته که ویتنام را نیز نباید از یاد برد.

    شرح مفصل در این باره در کتاب CIA. Die ganze Geschichte (سیا. تاریخ کامل) از Tim Weiner، فرانکفورت آم ماین ۲۰۰۸

    برچسب‌ها: