پینویسهای قسمت بیست و هشتم «امپراتوری USA» نوشتهی دانیله گانزر که در پادکست بیبلیوکست منتشر شده است و میتوانید آن را از اینجا بشنوید:
۴۶۸. پرونده شامل نام، تاریخ تولد، محل سکونت، شغل، ملیت و وضعیت اجتماعی بود، و در ادامه شرحی از فعالیتهای سیاسی. هدف ادارات دولتی این بود که از سوئیس در برابر براندازی به دست سرویسهای مخفی خارجی و جنبشهای تندرو سیاسی محافظت کنند.
ما را به اشتازی نزدیک کردند. تاگسآنتسایگر، ۱۷ نوامبر ۲۰۱۴
Sie rückten unsere Tätigkeit in die Nähe der Stasi. Tages-Anzeiger, 17. November 2014.
۴۶۹. ژان-میشل برتو، خبرنگار و عضو اتحادیهی انقلابی مارکسیستی، به یاد میآورد: «وقتی که توانستم فیشهایم را بخوانم، نمیدانستم که باید بخندم یا گریه کنم – باورنکردنی بود. من اتاقی از یک زوج معمار اجاره کرده بودم و ما با هم روراست صحبت میکردیم. آنها همه چیز را دربارهی من به پلیس گفته بودند.» و پلیس نیز آنها را در پرونده نوشت، بدون آن که برتو از آن خبر داشته باشد.
سایمون بردلی: دربارهی رسوایی فیشها دیگر چندان صحبتی نمیشود – این درست است؟ سوئیس اینفو، ۱۱ دسامبر ۲۰۱۴
Simon Bradley: Fichenskandal kaum noch ein Thema – zu Unrecht? Swissinfo, 11. Dezember 2014.
۴۷۰. کسی که درختان میوهی همسایهاش را هرس کند، خودرویی را از چالهای بیرون بکشد یا شخص سالمندی را در بیمارستان همراهی کند، امتیاز و اعتبار دریافت میکند. ولی کسی که مرغ و خروسهایش ول بچرخند ۱۰ امتیاز از دست میدهد. جریمهی دیوارنگاری در نقد حکومت ۵۰ امتیاز است. با این سیستم پایش و پروندههای دیجیتال، این فقط خیابانها نیستند که تمیز میمانند، چیزی که خیلیها از آن استقبال هم میکنند، بلکه همچنین هرگونه انتقادی از حکومت در نطفه خفه میشود، زیرا با این کار آدم امتیاز زیادی از دست میدهد.
رنه رافائل: انسان آموزش دیده. امنستی. مجلهی حقوق بشر، آگوست ۲۰۱۹
René Raphael: Der dressierte Mensch. Amnesty. Magazin der Menschenrechte, August 2019.
۴۷۱. مورانگ شوئِکون پس از سلب پلتفرم ارتباط خود را با میلیونها چینی، که مشتاقانه نوشتههایش را در وایبو میخواندند از دست داد. به گزارش نیویورک تایمز، شوئِکون نویسنده به اعتراض گفت: «حقیقت این است که ما اجازه نداریم حقیقت را به زبان بیاوریم. ما اجازه نداریم از سیستم انتقاد کرده و دربارهی واقعیت زمانه بحث کنیم.»
نطق مورانگ شوئِکون هنگام قبول جایزهی ادبی پیپل سال ۲۰۱۰. نیویورک تایمز، ۶ نوامبر ۲۰۱۱
Murong Xuecun’s Acceptance Speech for the 2010 People’s Literature Prize. New Yorkr Times, 6. November 2011.
۴۷۲. گوگل چینی بایدو نام دارد و از سوی حزب کمونیست کنترل میشود. اگر در موتور جستجوی چینی «تیانآنمِن» را وارد کنید، تصاویری زیبا از جاذبههای توریستی میدان مشهور تیانآنمِن در قلب پکن دریافت خواهید کرد. تصویر آن مردی که مقابل تانکها ایستاد، در بایدو یافت نمیشود. این مسأله به وضوح نشان میدهد، که موتورهای جستجو مانند گوگل و بایدو میتوانند جریان اطلاعات را هدایت کنند.
پادجهان رسانهای چین. فیلم مستند. آرته، ۳۱ می ۲۰۱۹
Chinas mediale Gegenwelt. Dokumentarfilm. Arte, 31. Mai 2019.
۴۷۳. اکونومیست در سال ۲۰۱۷ ادعا کرد: «داده، و نه نفت، باارزشترین مادهی خام جهان است.»
ارزشمندترین مادهی خام جهان دیگر نه نفت، بلکه داده است. اکونومیست، ۶ می ۲۰۱۷
The world’s most valuable resource is no longer oil, but data. Economist, 6. Mai 2017.
۴۷۴. بینی توضیح میدهد: «پس از ۱۱ سپتامبر همه چیز تغییر کرد.» پیش از آن در درجهی اول ارتشهای خارجی را تحت نظر میگرفتند، ولی حالا NSA در پی «گردآوری اطلاعات هفت میلیارد انسان ساکن سیارهمان» بود، یعنی تمام بشریت. NSA دادهها را برای ابد ذخیره میکند. «آنها هیچ چیز را دور نمیریزند. وقتی حالا یک چیزی را دارند، نگهش میدارند.»
خبرچین آمریکایی NSA را با یک دیکتاتوری قیاس میکند. اشپیگل آنلاین، ۳ جولای ۲۰۱۴
US-Informant vergleicht NSA mit einer Diktatur. Spiegel Online, 3. Juli 2014.
۴۷۵. اسنودن یک اینسایدر است. پیش از آن که افشاگر، به اصطلاح ویسلبلووِر، سوتزَن شود، به عنوان متخصص رایانه برای شرکت مشاورهی بوز آلن همیلتون در یک دفتر متعلق به NSA در هاوایی کار میکرد، و به بسیاری اسناد محرمانهی NSA دسترسی داشت.
یوهانِس کون: خبرچین پریزم، اسنودن، در حال فرار. شکار اوباما به دنبال سگهای نگهبان. زوددویچه تسایتونگ، ۱۰ ژوئن ۲۰۱۳
Johannes Kuhn: Prism-Informant Snowden auf der Flucht. Obamas Jagd auf die Wachhunde. Süddeutsche Zeitung, 10. Juni 2013.
۴۷۶. باید فرض را بر این گذاشت که برای هرکدام از ما یک پروندهی دیجیتال وجود دارد. اگر این کتاب را در قالب کتاب الکترونیک میخوانید، NSA حتی میتواند ببیند که همین الان در حال خواندن کدام صفحه هستید. آمازون نیز به دقت ارزیابی میکند، که کاربر نهایی یک کتاب الکترونیک را چگونه میخواند و چه زمانی کتاب را کنار میگذارد.
توبیاس برونر: مجموعهی سکوتهای دکتر مرکل. واکنشهای دولت به رسوایی NSA. اشپیگل آنلاین، ۱۹ جولای ۲۰۱۳
Tobias Brunner: Dr. Merkels gesammeltes Schweigen. Regierungs-Reaktionen auf NSA-Skandal. Spiegel Online, 19. Juli 2013.
۴۷۷. هانس-پیتر اول نیز در ادامه اعلام کرد: «خانم صدراعظم البته که باید بتواند ارتباطات امن برقرار کند.» ولی این که چگونه باید چنین شود را سیاستمداران نمیدانستند. پیشتر ژاپنیها قبل از پرل هاربر تلاش کرده بودند امنیت ارتباطات خود را در برابر شنود حفظ کنند، ولی موفق نشدند. NSA شاید نتواند هر کدی را بشکند، ولی تجربهی بسیار دارد در دستیابی به اطلاعاتی که در واقع قرار بوده محرمانه باقی بمانند.
آمریکا تلفن همراه خانم صدراعظم را شنود کرده است. فرانکفورتر آلگماینه تسایتونگ، ۲۳ اکتبر ۲۰۱۳. همچنین ن.ک.: یاکوب اپلباوم: مرکل نزد اوباما گلایه میکند. اشپیگل آنلاین، ۲۳ اکتبر ۲۰۱۳
Amerika hat das Handy der Kanzlerin abgehört. Frankfurter Allgemeine Zeitung, 23. Oktober 2013. Siehe auch: Jacob Appelbaum: Merkel beschwert sich bei Obama. Spiegel Online, 23. Oktober 2013.
۴۷۸. این هکرهای NSA میتوانند بدون آنکه کسی متوجه شود به رایانهها و گوشیهای هوشمند افرادی که نمیشناسند ورود کنند، بی آن که ردی از خود بر جای بگذارند. کاربر نهایی روحش هم خبردار نمیشود، که NSA در دستگاهش سرک کشیده است. کارکنان راک حریم خصوصی دیگر انسانها را دائما نقض کرده و بر اساس این شعار عمل میکنند که: «دادههایت دادههای ما هستند، دستگاههایت دستگاههای ما.»
یاکوب اپلباوم: اسناد جدید اسنودن. NSA مهیای لشکرکشی سایبری میشود. اشپیگل آنلاین، ۱۸ ژانویه ۲۰۱۵
Jacob Appelbaum: Neue Snowden-Dokumente. Die NSA rüstet zum Cyber-Feldzug. Spiegel Online, 18. Januar 2015.
۴۷۹. این اینسایدر NSA توضیح میدهد: «کمتر مأموری از ابعاد پایش خبر داشت. اما خیلی از کسانی که خبر داشتند، حالشان بد میشد از این اعمال غیرقانونی و حیف و میل پول.» ولی هیچ یک از نظامیان قصد نداشت زندگی خود را به بازی بگیرد. «هیچ کس نمیخواست سرش را بلند کند – میدیدند که چه به سر من میآمد. و این دقیقا پیامی بود که شکایت از من قرار بود بفرستد: دهان باز کنی، خردت میکنیم.»
استیون گِیِر: مأمور سابق NSA توماس دریک: «آلمان نیز به یک اسنودن نیاز دارد». برلینر تسایتونگ، ۹ ژوئن ۲۰۱۴
Steven Geyer: Ex-NSA-A gent Thomas Drake: »Auch Deutschland bräuchte einen Snowden«. Berliner Zeitung, 9. Juni 2014.
۴۸۰. پس از افشاگریهای اسنودن، مردم در برابر مرکز داده در بلافدیل دست به اعتراض زدند. ولی NSA به هیچ کس اجازه نمیدهد، که زیادی به آنجا نزدیک شود. تابلوهای زردی بر روی دیوارها گوشزد میکنند، که این یک پایگاه نظامی است و از ورود افراد غیرمجاز جلوگیری میشود. دوربینها، سگها و نیروهای پلیس از مرکز دادهی ارتش پاسبانی میکنند. همهی تظاهرات کنندگان دیجیتالی شناسایی میشوند.
آندره مایستر: افشاگر NSA ویلیام بینی: سرویس اطلاعات فدرال آلمان، BND، از NSA کدهای منبع برنامهی شنود و تحلیل ثینترد را دریافت کرد. نتسپولیتیک، ۲۵ جولای ۲۰۱۳. همچنین: به یوتا خوش آمدید، خانهی بیابانی NSA مخصوص فالگوش ایستادن برای آمریکا. گاردین، ۱۴ ژوئن ۲۰۱۳
Andre Meister: NSA-Whistleblower William Binney: BND erhielt von NSA Quellcode des Abhör- und Analyseprogramms ThinThread. Netzpolitik, 25. Juli 2013. Sowie: Welcome to Utah, the NSA’s desert home for eavesdropping on America. The Guardian, 14. Juni 2013.
۴۸۱. مایکسنر با اعلام این که «ورود غیرمجاز به حریم خصوصی یک عمل مجرمانه است، آن هم بر اساس حقوق عمومی بشر»، افراد را به مقاومت فرامیخواند. «چه چیزی مانع از آن میشود که نابودی حریم خصوصی خود را جرم بخوانیم؟» تنها زمانی که شخص از دست رفتن حریم خصوصی خویش را به عنوان مشکل تشخیص دهد است، که مقاومت ممکن است.
ورنر مایکسنر: امپریالیسم دیجیتال. مانیفستی علیه دیکتاتوری دیجیتال و پایان حریم خصوصی. روبیکون، ۱۳ اکتبر ۲۰۱۸
Werner Meixner: Der Digital-Imperialismus. Manifest gegen die digitale Diktatur und das Ende der Privatsphäre. Rubikon, 13. Oktober 2018.